Пъпки по главата и скалпа – всичко, което трябва да знаем

Пъпки по скалпа

Пъпките по скалпа могат да бъдат изключително дразнещи а понякога дори и болезнени. Независимо дали сте тийнейджъри или възрастни, пъпките по скалпа могат да бъдат досадни и неприятни. В тази статия ще разгледаме някои от основните видове пъпки по скалпа и по главата, заедно с начините за лечение и превенция на сърбежа, който често ги придружава.

 

Видове пъпки по главата и скалпа

Акне по скалпа и главата

Акне по скалпа

Акне по скалпа – това е най-честият вид пъпки по скалпа, който е причинен от запушени пори и прекомерното производство на мазнини в кожата. Може да бъде причинени от стрес, твърде силна козметика за коса и неотстраняването на продукти за стилизиране на косата.

Фоликулит – това е вид инфекция на космите на косата, който е причинен от бактерии или гъбички. Това може да доведе до пъпки по скалпа, сърбеж и дразнене.

Периорален дерматит – това е вид пъпки, който се появява около устната област, но може да се появи и по скалпа. Причината за този вид пъпки не е известна, но може да бъде свързана със стрес и използването на агресивни козметични продукти.

Сърбеж причинен от пъпки по скалпа

Сърбежът, причинен от пъпки по скалпа, може да бъде изключително дразнещ и неприятен. Ето някои от причините за сърбежа, който може да ги придружава:

 1. Използване на агресивни продукти за коса, които съдържат тежки химикали, като например сулфати и парабени. Тези химикали дразнят скалпа и предизвикат сърбеж.
 2. Честото пипане и чесане на пъпките по скалпа може да доведе до допълнително раздразнение и сърбеж.
 3. Алергични реакции към продукти за коса, като например шампоани, балсами и гелове за коса, може да доведат до сърбеж и дразнене на скалпа.
Сърбеж в скалпа

Неприятен сърбеж в скалпа

Как да предотвратим сърбежа в областта на скалпа

 • Използвайте щадящ шампоан, който е предназначен за вашата тип коса и кожа.
 • Избягвайте горещата вода – горещата вода може да изсуши кожата на скалпа и да предизвика сърбеж. Използвайте приятно топла вода, когато измивате косата си.
 • Не използвайте продукти за стилизиране на косата, които дразнят кожата – някои продукти за стилизиране на косата могат да дразнят кожата на скалпа и да предизвикат сърбеж. Избягвайте продукти, които съдържат алкохол или други агресивни химикали.
 • Масажирайте скалпа си – масажирането на скалпа може да помогне за подобряване на кръвообращението и да намали сърбежа. Масажирайте скалпа си с нежни кръгови движения, когато измивате косата си.
 • Поддържайте здравословен начин на живот – нездравословното хранене, липсата на съня и стресът могат да имат негативен ефект върху кожата на скалпа. Поддържайте здравословен начин на живот, който включва здравословна храна, редовен сън и минимизиране на стреса.

Ако сърбежът на скалпа продължава, въпреки предприетите мерки за грижа за кожата, може да е необходимо да потърсите медицинска помощ от лекар или дерматолог, за да се определи причината за сърбежа и да се получи подходящо лечение.

Лечение на пъпки по главата и скалпа

 1. Шампоани за лечение на пъпки по скалпа – могат да бъдат намерени в магазините за красота и могат да помогнат при лечението на пъпките по скалпа. Тези шампоани често съдържат салицилова киселина, която помага при отварянето на порите на кожата и намалява запушването.
 2. Употреба на BIO (Органични) продукти за коса – избягвайте продукти за коса, които съдържат агресивни химикали, като например сулфати и парабени. Вместо това използвайте органични продукти с естествени съставки, които не дразнят скалпа.
 3. Използване на медицински продукти – ако проблемът продължава, може да бъде необходимо да се обърнете към лекар или дерматолог. Те могат да предпишат медицински продукти за лечение на пъпките по скалпа.

Превенция срещу поява на пъпки по главата и скалпа

 • Поддържайте скалпа си чист – редовното измиване на косата може да помогне при предотвратяването на пъпки по скалпа. Използвайте естествени продукти за коса и избягвайте тези, които могат да предизвикат дразнене на кожата.
 • Избягвайте да докосвате скалпа си – избягвайте стискането, докосването или почесването на пъпките по скалпа. Това може да доведе до разпространение на инфекцията и допълнително раздразнение на кожата.
 • Избягвайте да носите тесни шапки – тесните шапки могат да предизвикат допълнително раздразнение на кожата и да допринесат за появата на пъпките по скалпа.

Пъпките по скалпа могат да бъдат изключително дразнещи и неприятни, но могат да бъдат лекувани и предотвратени с правилна грижа за кожата. Избягването на агресивни продукти за коса, редовното измиване на косата и поддържането на здравословен начин на живот могат да помогнат при предотвратяването. Ако проблемът продължава, не се колебайте да потърсите медицинска помощ от лекар или дерматолог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *